Śleżańska Maria. Kucharz wielkopolski. 1635 praktycznych przepisów smacznych, tanich i wystawnych obiadów, pieczenia ciast, smażenia konfitur, przyrządzania lodów, kremów, soków, galaret, napojów chłodzących, likierów, win, wódek, deserów, konserw, wędlin oraz różne sekreta domowe i spiżarniane, niezbędne dla każdej dobrej i skrzętnej gospodyni. Z ilustracjami i 3 kolorowemi tablicami. Wydanie siódme poprawione i powiększone. Poznań 1932. Księgarnia J. Leitgebera i S-ki, s. X, [2], 594, [2], tabl. ilustr. 2 (kolor., w miejsce 3), 23 cm, opr. wyd. ppł.
„Książka moja zawiera przepisy gotowania pożywnych, smacznych, eleganckich, a przy tym tanich potraw i tak przystępnie napisana, że nie tylko doświadczone gospodynie, lecz i osoby najmniej z kuchnią obeznane korzystać z niej mogą. I przy uroczystościach, gdy należy z wykwintniejszym wystąpić obiadem lub sutszą kolacją, czyni mój podręcznik zadość, przy umiejętnym zastosowaniu objętych nim przepisów” (Ze wstępu). Oprawa podniszczona, blok odchodzi od oprawy, brak jednej tablicy.
Ilośc odsłon: 1201