Piętka Antonina. Piętka Jan. Wyrobek Emil (red.) Nowoczesna kuchnia domowa. Najnowszy poradnik w sztuce kulinarnej, podający praktyczne i łatwe wskazówki, jak należy przyrządzić smaczne i zdrowe potrawy, zarówno proste jak i wykwintne, wraz z wzorami estetycznych zastaw stołowych tudzież z objaśnieniami naukowemi o witaminach, o wartości kalorycznej pokarmów i ich pożywności, o jarstwie, o poznawaniu środków spożywczych i ich przechowywaniu. Katowice 1931. Nakład i własność Polskiego Instytutu Wydawniczego w Katowicach, s. 643, [1], ilustracje, 24 cm, opr. wydawnicza, pł.
Książka kucharska autorstwa Antoniny Piętkowej, napisana przez nią we współpracy z mężem, prof. Janem Piętką. Ogromną liczbę najróżniejszych przepisów kucharskich uzupełniają wiadomości o zdrowym żywieniu, witaminach, o wartości kalorycznej produktów oraz porady dotyczące rozplanowania kuchni, nakrywania stołu, dobierania zastawy oraz wykorzystania najnowszych pomocy kuchennych m.in. elektrycznego robota kuchennego (słynny amerykański Kitchen Aid) i zmywarki (ukazane na ilustracjach). Niewielkie przybrudzenie okładki, poza tym stan dobry.
Ilośc odsłon: 1257