W kolejce
728. Szyttler Jan. Kucharz dobrze usposobiony. T. 1-2 (1 wol.). Wilno 1830.
728. Szyttler Jan. Kucharz dobrze usposobiony. T. 1-2 (1 wol.). Wilno 1830. W Drukarni Dyecezyalney u XX. Missyonarzów, s. [8], 180, [10]; [8], 98, [6], 18 cm, opr. z epoki, płsk. 1500,-
Z odręcznym podpisem autora potwierdzającym autentyczność edycji. Wydanie 1. Pierwsza, a przy tym jedna z najważniejszych polskich książek kucharskich przeznaczonych dla zwykłego użytkownika, zawierająca wskazówki dotyczące konkretnych ilości i proporcji poszczególnych składników. Autorem był Jan Szyttler (1774–1855), kucharz na dworze Stanisława Augusta Poniatowskiego, twórca licznych prac o sztuce kulinarnej, prowadzeniu kuchni i gospodarstwa. „Kucharz dobrze usposobiony” stanowi obszerny zbiór przepisów i wskazówek kulinarnych, odzwierciedlający zarówno tradycję kuchni staropolskiej, jak i wpływy tradycji zachodnioeuropejskich, przede wszystkim francuskiej. W t. 1 rozdziały poświęcone zupom, pasztecikom do zup, sztukom mięsa, rybom, „potrawom gorącym”, sosom, pieczeniom, roladom, farszom i auszpikowi; zaś w t. 2.: kremom, galaretom, musom, blamanżom (tu zabawne literówki – „blamaż”), kompotom, marmeladom, mleczkom, leguminom, lodom, ciastom i robieniu zapasów w spiżarni. Dzieła Szyttlera odegrały fundamentalną rolę w kształtowaniu polskiej literatury kulinarnej, stanowiąc wzór dla kolejnych autorów, m.in. Anny Ciundziewickiej i Wincenty Zawadzkiej. Opr.: brązowy płsk, na licach pap. Brak tabl. ze schematem zastawienia stołu. Zabrudzenia, ślady zawilgocenia i zaplamienia, poza tym stan dobry. Rzadkie.
Ilośc odsłon: 17
