W kolejce
913. Zawadzka Wincenta. Kucharka litewska. Zawierająca przepisy gruntowne i jasne, własnem doświadczeniem sprawdzone, sporządzania smacznych, wykwintnych, tanich i prostych rozmaitych rodzajów potraw tak mięsnych, jak i postnych...
913. Zawadzka Wincenta. Kucharka litewska. Zawierająca przepisy gruntowne i jasne, własnem doświadczeniem sprawdzone, sporządzania smacznych, wykwintnych, tanich i prostych rozmaitych rodzajów potraw tak mięsnych, jak i postnych, oraz ciast, legumin, lodów, kremów, galaret, konfitur i innych desserowych przysmaków, tudzież rozlicznych apteczkowych zapasów, konserw i rzadszych specyałów, z przydaniem na początku książki dokładnej dyspozycyi stołu. Przez W. A. L. Z. Wilno
1858. Nakładem Autorki, s. XXVIII, 496 (winno być 503), 20 cm, opr. pł. 1200,-
Wydanie słynnej książki kucharskiej autorstwa Wincenty Zawadzkiej (zm. 1894), żony wydawcy i drukarza Adama Zawadzkiego. Wydana po raz pierwszy w 1854 r. „Kucharka litewska” zdobyła wielką popularność i była wielokrotnie wznawiana. Znalazły się w niej setki przepisów tradycyjnej kuchni, jak również wskazówki przygotowania modnych zagranicznych potraw. Książkę otwiera ułożona przez autorkę propozycja menu na tydzień każdego miesiąca, z „zastosowaniem potraw do produktów znajdujących się w tej porze” (np. w maju – raki, w październiku – gęsi i kaczki, w listopadzie – dużo tłustych potraw, gdyż łatwo o dobrą zwierzynę i „tłustość wieprzową”, itp.). Dalej następują przepisy na zupy, jarzyny, mięsa, ryby, pasztety itp. Dużo miejsca autorka poświęciła przyrządzaniu deserów: budynie, melszpejzy, leguminy, ciasta z patelni, andruty, oblaty, lody itp. Książkę kończą przepisy na rozmaite nalewki i napoje domowe oraz na wypiekanie chleba. Przetarcia oprawy, zażółcenia papieru, miejscami ślady zalania, podkreślenia i marginalia ołówkiem i piórem. Nieaktualne znaki własnościowe. Rzadkie.
Ilośc odsłon: 27