Hufeland Christoph Wilhelm. Makrobiotyka czyli sztuka przedłużenia życia ludzkiego. Dzieło w dwóch częściach..., tłumaczone z języka niemieckiego przez Tomasza Krauze. Warszawa 1828. Nakładem i drukiem Łątkiewicza, s. [6], X, 189, [1], 237, [3], 19 cm, opr. współcz. skóra z szyldzikiem i złoc., brzegi kart barwione.
Najpopularniejsze dzieło Christopha Wilhelma Hufelanda (1762-1836) – nadwornego lekarza króla Prus Fryderyka Wilhelma III, profesora Uniwersytetu w Berlinie, twórcy terminu makrobiotyka (1796). Makrobiotyka oznacza styl życia polegający na przestrzeganiu odpowiedniej diety. Zwolennicy makrobiotyki wierzą, że jakość pożywienia wpływa w znacznym stopniu na jakość życia. Praca zawiera m.in. rozdziały: Zbytek miłosnych rozkoszy; Onanizm tak fizyczny jako i moralny; Nieczyste powietrze; Zaludnienie w wielkich miastach; Nieumiarkowanie w jedzeniu i piciu; Trucizny fizyczne i zaraźliwe; Sen; Cielesny ruch; Podróże; Dieta, umiarkowanie w jedzeniu i piciu; Pokój i inne usposobienia duszy. Uzupełnione dolne narożniki kilku początkowych kart, na kartach ślady zawilgocenia i charakterystyczne zażółcenia, pojedyncze ślady po owadach, błędy w paginacji – ciągłość tekstu zachowana, oprawa w stanie dobrym.
Ilośc odsłon: 3598