0. Teslar Antoni. Kuchnia polsko-francuska. Kraków 1910.
Teslar Antoni. Kuchnia polsko-francuska. Kraków 1910. Nakładem autora, s. X, 324, 21 cm, oryg. okł. kart. 300,-
Książka jednego z najsłynniejszych polskich kucharzy Antoniego Teslara, pełniącego przeszło 35 lat funkcję kuchmistrza w majątku namiestnika Galicji Andrzeja Potockiego w Krzeszowicach. Zbiór wykwintnych przepisów kulinarnych na obiady, kolacje, śniadania, potrawy na święta i bale oraz nagrodzone na wystawach krajowych w Krakowie i Lwowie konserwy z jarzyn i wina owocowe. Wśród potraw m.in. jajka czajcze z rakiem à la Krzeszowice, kołduny hr. Tyszkiewicza, kotlety z zająca à la Talleyrand. Przetarcia i zabrudzenia oprawy z niewielkimi ubytkami brzegów, egzemplarz nieprzycięty, poza tym stan dobry.
Ilośc odsłon: 749