0. Kuchnia wzorowa. Przepisy praktyczne przyrządzania wszelkich potraw wykwintnych
Kuchnia wzorowa. Przepisy praktyczne przyrządzania wszelkich potraw wykwintnych i skromnych, między niemi wiele nowych; różnych mięsiw, wędlin, chleba, ciast zwykłych i wielkanocnych, lukrów, soków, konfitur, konserw, lodów, galaret, kremów, sorbetu i ponczu. Poprzedzone układem obiadów na wszystkie dni roku, śniadań i wieczerzy, ubraniem stołów, doborem napojów pokarmom odpowiednich i wielu praktycznemi wskazówkami. Ułożyła Doświadczona Gospodyni. Warszawa 1883, nakład i własność Maurycego Orgelbranda, s. [4], I-VI (brak III/IV), 376, 17 cm, opr. ppł. 240,-
Wydanie 1. Obszerna, bogata w szczegółowe przepisy książka kucharska: „niezbędną jest dla kobiet wszelkich stanów znajomość gospodarstwa, a mianowicie tej jego gałęzi, która wpływa na wygody otaczających, nie naraża na szwank ich zdrowia i przyczynia się zarazem do oszczędzenia grosza...”. Data wydania na karcie tyt. wydrapana (data cenzury 1882; datowanie wg katalogu BN). Piecz. księgarni braci Jana i Pawła Jeleniów z Przemyśla. Brak 1 karty z katalogiem oferty wydawnictwa. Dodatkowo wprawione 3 karty z odręcznymi przepisami z epoki na omlet. Oprawa wygięta, zabrudzenia, zapiski ołówkiem. Rzadkie – Estreicher nie notuje.
Ilośc odsłon: 808