0. Leśniewska Bronisława. Kucharz polski. Jaki być powinien. Książka podręczna dla ekonomiczno-troskliwych gospodyń. Warszawa 1861.
Leśniewska Bronisława. Kucharz polski. Jaki być powinien. Książka podręczna dla ekonomiczno-troskliwych gospodyń. Warszawa 1861. Nakładem S.H. Merzbacha, s. [2], 482, 19 cm, opr. z epoki płsk. z tłocz. i złoc.
To nie tylko książka kucharska, ale kompendium wiedzy kuchennej, niezbędnik gospodyni w połowie XIX stulecia. A więc przyrządy kuchenne na początek, po czym przekąski śniadaniowe, następnie zupy z dodatkami, paszteciki, mięsa, sosy. Wreszcie potrawy, a za nimi jarzyny, później pieczyste, no i sałaty, komputy i marmelady. Kolejny rozdział dla potraw mącznych i kaszanych zwanych leguminami, melszpajzami itp., następny dla galaret, białodań, kremów i lodów, dla tortów i ciast większych rozmiarów (!) i jeszcze jeden dla konfitur, galaretek, soków i napojów. Osobny rozdział: zasoby spiżarni. Ostatni, siedemnasty: Upominek dla chorego. Dodatkowo na ostatniej czystej kartce dopisany ołówkiem przepis na pierogi z serem. Karty z brązowymi plamkami, zaplamienia. Grzbiet pęknięty.
Ilośc odsłon: 754