0. Zawadzka Wincentyna A.L. Kucharka litewska zawierająca przepisy gruntowne i jasne, własnym doświadczeniem sprawdzone, sporządzania smacznych, wykwintnych, tanich i prostych rozmaitych rodzajów potraw tak mięsnych jako i postnych. Wilno 1900.
Zawadzka Wincentyna A.L. Kucharka litewska zawierająca przepisy gruntowne i jasne, własnym doświadczeniem sprawdzone, sporządzania smacznych, wykwintnych, tanich i prostych rozmaitych rodzajów potraw tak mięsnych jako i postnych. Wilno 1900. Nakł. Księgarni Józefa Zawadzkiego, s. XXIV, 566, 19,5 cm, opr. twarda, pap. wyklejk., na grzbiecie szyldzik z tyt.
Wydanie dziewiąte (przerobione i powiększone) słynnej książki kucharskiej autorstwa Wincenty Zawadzkiej (zm. 1894), żony wydawcy i drukarza Józefa Zawadzkiego. Wydana po raz pierwszy w 1854 r.
„Kucharka litewska” zdobyła wielką popularność i była wielokrotnie wznawiana. Książkę otwiera ułożona przez autorkę propozycja menu na tydzień każdego miesiąca, z „zastosowaniem potraw do produktów znajdujących się w tej porze” (np. w maju - raki, w październiku - gęsi i kaczki, w listopadzie - dużo tłustych potraw, gdyż łatwo o dobrą zwierzynę i „tłustość wieprzową”, itp.). Na końcu przepisy na rozmaite nalewki i napoje domowe oraz na wypiekanie chleba. Brak ostatniej k. spisu treści, niewielkie przycięcie marginesów. Stan dobry.
Ilośc odsłon: 947