Praktyczny Kucharz Warszawski zawierający 1503 przepisy różnych potraw, oraz pieczenia ciast i przygotowywania zapasów spiżarnianych. Wydanie dwudzieste szóste. Warszawa 1926. Nakładem Księgarni F. Hoesicka, s. [6], 602, XXIII, ilustr. 1, 18,5 cm, opr. płsk z szyldzikiem z tyt., zwięzy wypukłe.
Wielokrotnie wznawiana, popularna książka kucharska (poprzednie wydanie 1913 r.), zawierająca zbiór przepisów na posiłki wystawne i zwyczajne. Zawiera przepisy kulinarne (mięsa, ciasta, ryby, zupy, ciasta, konfitury, marynaty, nalewki, likiery) oraz sposoby wypieku chleba, organizację zapasów zimowych, dyspozycje obiadowe na wszystkie dni roku, porady odnośnie porządków domowych (m.in. wywabianie plam, pranie kapeluszy ryżowych, czyszczenie obrazów olejnych, brązów i sreber). Brak 4 pocz. kart (tekst rozpoczyna się od rozdziału pierwszego). Miejscami niewielkie zbrązowienia, poza tym stan dobry.
Ilośc odsłon: 977