Marciszewska Maria. Kucharka szlachecka, zawierająca ok. 3000 przepisów kuchennych, spiżarnianych, domowo-gospodarskich i toaletowych... dyspozycje obiadów na cały kwartał i wielki post... podawanie herbaty po angielsku, pieczenie różnego rodzaju ciast, smażenie konfitur sposobem kijowskim i wiele innych. Dwa tomy w jednym: tom 1 kucharstwo, tom 2-gi spiżarnia. (Podarek dla młodych gospodyń). Wyd. 5 poprawione i uzupełnione wielu dodatkami oraz proporcyami do każdej potrawy. Kijów 1901. Nakł. Księg. L. Idzikowskiego, s. 659, XXIV, 20 cm, opr. współcz. płsk ze złoc. i szyldzikami złoc.
Słynna XIX w. książka kucharska, zawierająca wiele staropolskich przepisów kuchennych i domowych. Na początku przykłady obiadów na jeden kwartał oraz obiadów postnych. Następnie autorka podaje setki wspaniałych przepisów na przygotowanie mięs, ryb, (oraz raków, ostryg i ślimaków), pasztetów, kasz, pierogów, naleśników, blinów, legumin, pączków chrustów, wafli i innych ciast. W t. 2-m zawarte są wskazówki praktyczne, jak przygotować tory, lody, poncz, likiery, konfitury itp. Elegancka oprawa współczesna, sygn. M. Świda: szeroki brązowy półskórek z dwoma czerwonymi szyldzikami z tytulaturą i złoceniami. Stan dobry. Ładny egzemplarz.
Ilośc odsłon: 918